ČLÁNKY03.04.2017 | Mário Šmýkal

Oravský valach: Zohnať chlapa na salaš je takmer nemožné

Vo Vasiľove na Orave sú dva salaše, pritom len jeden mlieko aj priamo spracováva. Prevádzkujú ho bratia Jurkyovci s tromi kolegami. O živote s ovcami a výrobe syra nám porozprával jeden z nich, valach Jozef.

Aké je vaše najobľúbenejšie zviera?

(smiech) Najradšej mám psa. Pomáha nám pri práci a poslúcha. Máme ich dvoch. Iskru a Brča.

Kedy vám začína deň?

Vstávame o štvrť na päť. Začíname rannou kávou a prípravou na dojenie, ktoré trvá od piatej zhruba dve hodiny. Cez deň sme sa paši a vyrábame syry. Pracujeme až do deviatej, vtedy je najvyšší čas spať.

Vstávate na budík?

Pre istotu ho mám nastavený, ale organizmus si po čase zvykne.

Je o výrobky z ovčieho mlieka dostatočný záujem?

Záujem o výrobky je, salaše však upadajú aj tak. Zohnať chlapa na salaš je náročné, takmer nemožné. Ľudia budú radšej nezamestnaní, akoby sa mali starať o ovce.

Pracovali ste niekedy aj inde ako s ovcami?

Áno, pracoval. Na tomto mieste som štyri roky, predtým som bol v Lomnej na družstevnom salaši približne desať rokov. Po prepúšťaní som chvíľu chodil na montáže po Slovensku a Česku.

Autor: Soňa Chovančíková

Koľko kilometrov denne nabeháte?

Na pašu sú to zhruba tri kilometre. Cez deň ale neustále chodíme po lúke, čiže okolo desať kilometrov nachodíme. Keby sme nemali psa, tak aj viac. Ten nám pomáha privrátiť utečené ovce.

Ostáva vždy niekto na salaši?

Áno, kolega je tu celý rok okrem zimy. Pre prípad, že by v noci prišla nejaká zver, tak tu musí niekto byť. Treba dávať pozor.

Chodíte na pasienky, aj keď prší?

Samozrejme, za každého počasia. Ovce sa musia napásť, inak by nebolo mlieko.

Koľko ich máte?

Momentálne okolo 400, z toho je dojných 320.

Autor: Soňa Chovančíková

Dojíte ich ručne?

Áno, v zásade ručne. Nemáme na to žiadne prístroje. Syry vyrábame maximálne prírodne, preto je s tým veľa roboty.

Koľko mlieka na jeden raz nadojíte?

To výrazne závisí od časti roku. Na jar okolo 120 litrov. Momentálne nadojí jedna ovca približne jedno deci. Hovorí sa, že „Ján, zoberie mlieka džbán“, a tak je ho od Jána (24. júna – pozn. red.) stále menej. Vtedy je najkratšia noc a najdlhší deň. Postupne, ako sa dni krátia, tak aj mlieka ubúda. Ovce ho majú do Michala (29. septembra – pozn. red.). Potom sú gravídne a pasú sa až do prvého snehu.

Ako dlho trvá, pokým všetky ovce podojíte?

Nám zhruba dve hodiny. Dojíme ich dva razy za deň. Večer po príchode ich nechávame polhodinu ležať, nech sa stihneme najesť a trošku si oddýchnuť.

Ako sa vyrába syr?

Vydojené mlieko sa najskôr zohreje na teplotu 40-45 stupňov Celzia. Potom sa pridáva syridlo. Zrážanie trvá 40-50 minút. Výsledok sa rozdrobí na hrudky a rukami sa zospodu „prevzdušňuje“, čím sa uvoľňuje srvátka. Následne sa to filtruje cez plátno, vyžmýka sa prebytočná srvátka a syr sa nechá odkvapkať. Po stečení sa syr vykladá na plachty von a zrie dva dni.

Autor: Soňa Chovančíková

Je dôležité, koľko syridla do mlieka pridáte?

Je to veľmi dôležité. Zároveň treba dávať pozor aj na presnú teplotu pre správny priebeh zrážania. Syridlom by sa to nemalo preháňať, inak je syr vŕzgavý, dokonca až horký.

Koľko syra vyrobíte z jedného litra mlieka?

Z piatich litrov je ho približne necelý kilogram. Záleží od časti roka. Čím neskôr dojíte, tým je mlieko hustejšie.

Čo robíte z „odpadu“?

Srvátku. Z piatich litrov mlieka jej ostanú asi štyri litre. Je dobrá na trávenie a potlačuje pocit hladu. Ak na ňu nie ste zvyknutý, môže sa stať, že vás po konzumácii preženie.

Kde máte ovce cez zimu?

Celú zimu sú v maštaliach. V auguste vypúšťame baranov, aby obce oplodnili. Na Vianoce sú potom malé jahňatá.

Koľko trvá, pokial sa stane jahňa dojným?

Zhruba dve letá. Potom je z neho už normálna ovca.

Autor: Soňa Chovančíková

Dostávajú aj nejaké choroby?

Samozrejme. Záleží však od typu ovce. Niektoré sú odolnejšie, niektoré náchylnejšie. Tu na Orave mávajú ovce kvôli vlhku paznechty. Je to nákazlivá hniloba nechtov, čo je veľmi bolestivé ochorenie, ktoré znižuje schopnosť pohybu a obmedzuje príjem potravy u postihnutých oviec. Výsledkom je vo väčšine prípadov úbytok hmotnosti, ktorý ovplyvňuje plodnosť a výrazne obmedzuje tvorbu mlieka. Pri baranoch sa znižuje ich oplodňovacia schopnosť, dochádza k nepokrytiu rujných oviec, čo sa odrazí v zníženom počte narodených jahniat. Pri postihnutých jahňatách dochádza k spomaleniu rastu. Toto ochorenie sa prenáša kontaminovanou pastvou, krmivom alebo podstielkou. Ochorieť môžu ovce aj na pľúca. Čím je plemeno primitívnejšie, tým je odolnejšie. Je to podobné ako so psami. Tam tiež najviac vydrží bastard.

Je veľký rozdiel medzi jednotlivými plemenami?

Áno, je. Jedny sú len na okrasu, iné zas na vlnu alebo mäso. Izraelské ovce napríklad vydoja do troch litrov na jeden raz. Tučnochvostá ovca si zase v chvoste ukladá tuk. Baran ho v ňom má aj osem kilogramov.

Rozhovor vyšiel v septembri 2012 v áno! online magazíne.

Mário Šmýkal

Hern Námestovo
X-sport bike
Tlačiareň Kubík
RANČ U EDYHO

logo naoravedobre © 2016 Naoravedobre.sk   •   All rights reserved.