ČLÁNKY28.02.2019 | Eva Fačková

Patrícia Vankúšová: Do Viedne odišla študovať právo, teraz sa venuje miešaniu drinkov

Dolnokubínčanka Patrícia Vankúšová odišla po ukončení strednej školy študovať právo do Viedne. Popri škole si začala privyrábať prácou vo viedenských baroch. Teraz vytvára a mieša také miešané nápoje, s ktorými na medzinárodných súťažiach konkuruje najlepším barmanom z celého sveta.

Patríciu počas štúdia na dolnokubínskom gymnáziu veľmi bavil nemecký jazyk, história a zaujímala sa o spoločenské otázky. Preto sa rozhodla tieto oblasti spojiť práve štúdiom práva vo Viedni. Počas školy si chcela v rakúskom hlavnom meste privyrobiť a tak začala robiť počas nočných hodín v bare. „Vyskúšala som si prácu v niekoľkých baroch, či už na pozícii servisu alebo barbacka - pomoc s prípravou surovín pre barmanov, bola som pravou rukou barmana. Nikdy som nemala ambíciu stáť za barom, brala som to len ako prácu a zdroj peňazí,“ vysvetľuje.

Patrícia brala prácu v baroch spočiatku len ako zdroj peňazí.  ⋅  Zdroj foto: Patrícia Vankúšová

Jej postoj sa zmenil s príchodom do Roberto American Bar

Bar, kde momentálne Dolnokubínčanka pôsobí je jej piatym pôsobiskom. Ide o klasický americký bar vsadený do 20. a 30. rokov minulého storočia. Práve toto miesto zmenilo Patríciin pohľad na barmanstvo a začala ho vnímať ako remeslo. „Moji kolegovia sú veľmi skúsení, vážni a uznávaní ľudia vo svojom odbore. Celkovo tento bar je v rámci Viedne považovaný za špičku. Pravidelne zastrešujeme tvorbu miešaných drinkov počas Opernballu.“ Práve v Roberto American Bar objavili kolegovia Patríciin talent a tak počas tohtoročnej významnej viedenskej spoločenskej udalosti Patrícia pripravovala pre rakúsku smotánku svoj autorský nápoj. „Tento tzv. signature drink, teda nápoj vymyslený špeciálne pre túto príležitosť sa nazýva Die Frau ohne Schatten. Meno má podľa opery Richarda Straussa, ktorá bola uvedená v roku 1919 a tento rok oslavuje sté výročie.“

Patrícia v pracovnom nasadení počas Opernballu.  ⋅  Zdroj foto: Roberto American Bar

Na akom princípe funguje miešanie drinkov?

Presne v tomto je to remeslo, ktoré má baví. Ide totiž o zlievanie rôznych alkoholických a nealkoholických prísad tak, aby ten nápoj celkovo fungoval. Dodatočné prísady, ktoré sa doň pridávajú, nesmú zničiť jeho ideu, práve naopak, musia podporiť chuť základnej zložky.“

https://www.instagram.com/p/BqPbqqylMvG/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

<svg width="50px" height="50px" viewbox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg>

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tricia van Kush (@triciavankush), <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2018-11-16T12:25:10+00:00">16 Nov 2018 o 4:25 PST</time>

 

Pri tvorbe drinkov nezabúda ani na svoje korene

Patrícia momentálne súťaží o postup do svetového kola súťaže, ktorú zastrešuje významná svetová značka rumov. Pokiaľ postúpi do svetového kola, môže sa dostať na zoznam TOP 42 barmanov sveta.

Do súťaže sa zapojila s miešaným nápojom, ktorý je pomenovaný po významnom Slovákovi, na ktorého sa často zabúda – po Móricovi Beňovskom. Patrícia tvrdí, že za každým nápojom by mal byť silný príbeh. Okrem drinku tak vytvára legendu, založenú na pravdivých faktoch zo života prvého madagaskarského kráľa Mórica Beňovského. „O Móricovi Beňovskom som si toho načítala dosť veľa. Vedeli ste napríklad, že je veľmi slávny napríklad v Japonsku?

Príprava nápoja je jednoduchá a chce, aby sa z neho stala klasika. A ako vznikol celý nápad s nápojom Moritz Special? „Celé to vzniklo tak, že som sa bola s mamou bicyklovať na Kubínskej holi. Zabudla som si so sebou zobrať vodu a tak, keď sme celý ten kopec vyšli, bola som úplne vysmädnutá. Vypila som pol litra vody, jeden radler a za tým som si dala jednu čučoriedkovicu. Uvedomila som si, že kombinácia čerstvých čučoriedok a rumu je veľmi dobrý predpoklad pre chutný miešaný nápoj. Recept som vylaďovala počas troch mesiacov a myslím si, že Moritz Special má potenciál stať sa svetovou klasikou, ktorá má v sebe veľa Slovenska,“ dopĺňa.

A čo plánuje do budúcna?

Patrícia začala pracovať v Roberto American Bar, ktorý jej otvoril dvere neobmedzených možností, v marci 2018. „Keby mi niekto pred rokom povedal, čo sa bude teraz diať, tak by som mu povedala, že či mu šibe. V tomto bare som tiež začínala pri umývaní riadov a pomáhala som s prípravou surovín pre barmanov. Celkovo to bola nejaká šťastná náhoda, lebo do tohto baru je takmer nemožné sa dostať. Mala som fakt šťastie, učila som sa, veľa som sa pýtala a mám aj skvelých a ochotných kolegov.“ Pri barmanstve chce zotrvať, kým ju to bude niekam posúvať. „Právo som ešte nedokončila, čaká ma niekoľko náročných skúšok, na ktoré sa však momentálne nestíham učiť. Preto chcem touto formou odkázať mojej mame, že školu určite dokončím, keď na ňu budem mať trochu viac času. Uvedomujem si, koľko energie a času som štúdiu venovala a určite to nechcem zahodiť,“ ukončuje Patrícia.

https://www.instagram.com/p/BsoV8pHnQ0f/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

<svg width="50px" height="50px" viewbox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg>

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tricia van Kush (@storytellingbartender), <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2019-01-14T21:38:59+00:00">14 Jan 2019 o 1:38 PST</time>

 

Ak vás Patríciina cesta a barmanské umenie zaujalo, môžete ju sledovať na Facebooku alebo na Instagrame.

 

 

Eva Fačková

Klaster Orava
Stavebniny Grígeľ
logo naoravedobre
© 2016 Naoravedobre.sk   •   Technickú prevádzku zabezpečuje DSI DATA a.s.