Veľkonočný pondelok sa v našom regióne od nepamäti spája s oblievačkou a šibačkou. Oblievanie vodou dievčat pochádza ešte z predkresťanských čias – vtedy Slovania oslavovali sviatky jari, ktoré boli symbolom plodnosti. Tento zvyk zachovávajú mnohí dodnes.


Skupiny chlapcov každý rok počas Veľkonočného pondelka prichádzajú k dievčatám, ktoré oblievajú studenou vodou. Kedysi sa totiž verilo, že oblievanie dievčat má očistný charakter a malo im priniesť aj plodnosť a zdravie.

Oblievačka alebo kúpačka. Kúpanie sa deje v pondelok a v utorok veľkonočný; v pondelok oblievajú mládenci dievčatá a v utorok dievčatá mládencov, raz skromne ružovou vodkou zo skleničky, raz hojne obyčajnou vodou z veľkej nádoby. Niekde, najmä na dedinách dievku celú aj do studne, potoka alebo jazera hodia. … Oblievačka zdá sa byť tiež pohanskoslovanský pozostatok, ktorého cieľ a význam nevieme.“ (Ján Kollár, Národnie spievanky 1)


Veľkonočný pondelok má stále svojich zástancov.  ⋅  Foto: archív Evy Fačkovej

Čo myslíte, aký názor majú na oblievačku a šibačku dievčatá z nášho regiónu?

Veľkonočný pondelok bol a je v našej rodine deň plný vody, kriku a srandy. Dievčatá musíme pekne doma čakať na kúpačov a keďže sme veľká rodina, skončíme vo vani do nitky mokré minimálne päťkrát. Pri oblievačke musí byť aj trochu kriku a občas aj naháňačka. Po oblievačke musí byť voňavka a šibačka korbáčom. Veľkonočný pondelok mám rada a aj zvyky, ktoré sa s ním spájajú. Som rada a verím, že oblievačka bude zvykom, ktorý v našej rodine bude mať vždy svoje miesto a vždy sa nájdu chlapci, ktorý si na nás dievčatá/ženy spomenú a prídu nás vyoblievať a vyšibať, nech sme zdravé a krásne.

Mirka, 26 rokov, Námestovo

Veľkonočný pondelok je pre mňa ako katolíčku vyvrcholenie sviatočných dní, kedy sa slávi pamiatka vzkriesenia Ježiša Krista. Veľkonočná oblievačka však pre mňa nemá opodstatnenie. Je to len umelo vytvorená tradícia, pretože naši predkovia verili, že kúpanie dievčat bolo nielen očistné, ale malo im priniesť plodnosť a zabezpečovalo im zdravie počas celého roka. Samozrejme, ako mladé dievča som bola tiež vystavená tejto tradícii, no vo mne to evokovalo len skrytú zlosť.

Michaela, 30 rokov, Dolný Kubín

Oblievačka ako tradícia k Veľkej noci nepochybne patrí, aj keď pre mňa je to už bodka za krásnymi sviatkami v kruhu rodiny (spoločné omše, jarné upratovanie, pečenie atď.). Na Veľkonočný pondelok som takzvané dievča bojovník, nikdy to so mnou nejde ľahko. Ako decko som sa bola schopná naháňať okolo domu aj pol hodinu, takže po čase to kúpačov omrzelo. Na výške to bolo super kamarátske, chalani nás v tom nikdy nenechali samé a mnohokrát sa už oblievali sami navzájom.

Tatiana, 25 rokov, Oravská Polhora

Myslím, že táto tradícia oblievania dievčat pomaly upadá do zabudnutia. Spomínam si, keď som bola ešte malá, že som nemala rada kúpacie pondelky. Za deň prišlo aj desať kúpačov a vonku som mohla sledovať zábavné oblievačky. Teraz som posledné roky skoro nikoho nevidela.

Rebeka, 20 rokov, Nižná

Keďže sú veľkonočné sviatky moje najobľúbenejšie sviatky v roku, mám rada aj Veľkonočný pondelok. Čo sa týka oblievačky - myslím si, že je to milá tradícia, ktorá väčšine dievčat/žien vyvolá úsmev na tvári. Čím viac ich príde, tým sa dievča môže cítiť poctenejšie, že má toľko kamarátov, ktorí na ňu myslia. Pokiaľ kúpači nespravia nejakú škodu, tak určite nie je dôvod sa na nich hnevať, ale skôr ich obdarovať nejakou dobrotou. Určite sa mi však nepáči kúpanie za peniaze. 

Bibiana, 28 rokov, Zákamenné

Myslím si, že táto tradícia patrí k našim najunikátnejším a preto by sa mala udržiavať a prenášať na iné generácie. Ja to zo svojho dievčenského pohľadu neberiem ako diskrimináciu nášho pohlavia - koniec-koncov, za celým týmto zvykom sa ukrýva pekná pôvodná myšlienka - aby boli dievčatá celý rok zdravé – a u mňa to zvyčajne funguje. Samozrejme, všetko s mierou, no mne by tento náš zvyk veľmi chýbal.

Alexandra, 21 rokov, Dolný Kubín

Foto: Polina Zimmerman

Myslím si, že odpoveď ako u ženy je jasná: nie, nemám rada veľkonočnú oblievačku. Veľkonočné sviatky mám rada, ale ten pondelok by nemusel byť. Keď som bola malá, brala som to ako česť, že ma prišli spolužiaci obliať. Potom sme to s kamarátkami rozoberali, u ktorej bolo koľko kúpačov. Musím priznať, že je veľmi milé, keď vás príde vyšibať malý šibač, na ktorom vidíte, akú ma z toho radosť, aj keď voňavkou skôr ovonia seba ako vás J. Keď som bola malá, so susedkami sme sa vždy niekde schovali, ale aj tak nás vždy kúpači našli. Potom prišlo obdobie, že sme na Veľkonočný pondelok vždy niekam, či s priateľom alebo kamarátmi išli. Buď to bola túra,  kúpanie v aquaparku alebo sme odišli na sviatky na víkendový pobyt. Prednedávnom som sa stala maminou, takže tohtoročný Veľkonočný pondelok bude iný, budem doma čakať na svojich dvoch kúpačov, syna a manžela. J Aj manžel sa už teší, až tak, že bol na prúty a ide robiť korbáče.

Jana, 29 rokov, Zákamenné

Oblievačka na Veľkonočný pondelok nesmie chýbať. Veľká noc by bez toho nebola. Je to tradícia, ktorá sa zachovala do dnes. Mnohé dievčatá ju nemajú radi, ale ja áno, hlavne preto, že kúpaním robím radosť malým chlapcom, ktorí si ju užívajú. A rada som určite aj ja, keď viem, že na mňa myslia a prídu ma pozrieť.

Michaela, 18 rokov, Pucov

Ak sa na Veľkú noc pozrieme z hľadiska tradícií, tak si myslím, že Veľkonočný pondelok už dávno nie je ako kedysi. Chlapcov, ktorí sa tešia z toho ako vykúpu dievčatá, je čoraz menej. Aj napriek tomu, je pre mňa tento deň stále plný tradícií, na ktoré netreba zabúdať.

Kristína, 21 rokov, Zábiedovo

Mám dobrých kamarátov a keď vidím, akí sú z toho kúpania šťastní, tak im to doprajem. Možno je to aj tým, že ma nikdy v minulosti nikto neoblial nejako extra a teda ani nemám z oblievačky traumatické zážitky. Ani mi to nepríde hrubé voči ženám. Skôr nechápem dávanie tých čokoládových vajíčok a peňazí.

Mária, 28 rokov, Dolný Kubín

Veľmi dobrá otázka, na ktorú som si ešte sama nenašla jednoznačnú odpoveď. :) Každoročne sa dostaví istá tieseň z priebehu Veľkonočného pondelka. Vždy nanovo sa totiž snažím nájsť spôsob, akým vhodne spracovať toľkú pozornosť mládencov a pánov vyjadrenú tak špecifickým spôsobom. Avšak napriek tomu, každý muž z kruhu mojich blízkych a známych, ktorý venuje pár minút svojho času aj mne, má u mňa významné plus a naozaj si to i jeho vážim. Koniec-koncov, beda by bolo mužovi z mojich najbližších, ktorý by na mňa pri tejto tradícii zabudol - to by mi bolo naozaj ľúto - a možno by to bolo niekedy aj použité proti nemu. 

Foto: Jordi Zamora

Jana, 25 rokov, Novoť

Veľkonočný pondelok celkovo neuznávam. Podľa mňa je zvláštne čakať celý deň na to, aby ma nejaký chalan prišiel obliať vodou a ja aby som mu za to ešte dala nejakú „výslužku“. Je pravda, že do určitého veku som sa tešila na tento deň, ale čím som staršia, tým sa toho viac stránim.

Eva, 20 rokov, Trstená

Myslím si, že veľkonočná oblievačka nám dievčatám do určitej miery lichotí, pretože sa stávame stredobodom pozornosti. Samozrejme, len v prípade ak sa to nezvrtne k násilnému ťahaniu a šibaniu. Napríklad z dôvodu, že váš dom je jednou z posledných zastávok miestnych kúpačov, ktorí už okoštovali ohnivé vody mnohých druhov a kvantít v predchádzajúcich destináciách.

Angelika, 25 rokov, Medzibrodie nad Oravou

Mám rada Veľkonočný pondelok (aj keď som ho ako dieťa nemala rada), ale čím som staršia, tým viac si uvedomujem, ako je dôležité zachovávať tradície. Za tým krátkym nepríjemným momentom, keď ma oblievajú je aj niečo pekné - stretne sa rodina, zaspieva sa, posranduje.

Michaela, 18 rokov, Dolný Kubín

Pre mňa je tento deň tradíciou. Každý veľkonočný pondelok sa zobudím, a ocino ma už oblieva vodou. Celkovo som si na to zvykla. Je už samozrejmosťou, keď idú malí chlapci po dedine, s radosťou im otvorím, a niečím ich ponúknem.

Nikola, 22, Sihelné

Veľkonočný pondelok bohužiaľ nepatrí k mojim obľúbeným sviatkom a to najmä kvôli slovenskej tradícii oblievania a šibania dievčat, ktorú považujem za otravnú. Na Veľkej noci sa mi páči príchod jari, zbieranie „maňušiek“, maľované vajíčka a stretnutie rodiny. Zaujímavý je tiež náboženský aspekt Veľkej noci so silným odkazom pre všetkých kresťanov.

Darina, 24 rokov, Dolný Kubín

Tento pondelok sa snažíme naplno radovať zo vzkriesenia nášho Pána. Popritom je tu ešte kúpačka, ktorú považujem za dobrú príležitosť pre to, aby sa ľudia navštevovali a stretávali. Trošku vody nám nezaškodí, predsa nie sme z cukru.

Júlia, 20 rokov, Štefanov nad Oravou

Na Veľkonočnom pondelku sa mi páči práve to, že ho ako Slováci prežívame tak netradične. Ľudia z iných krajín sa často čudujú, či oblievanie vodou a šibanie nie je príliš drastický spôsob, ako zabezpečiť slečnám krásu a zdravie. No ja som vždy rada, keď kúpači ctia tradície a nezabúdajú na dievčatá z ich okolia.

Monika, 19 rokov, Dolný Kubín


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave