Spojenie príjemného s užitočným alebo aj používanie talentu na dobrú vec. V tomto duchu sa nesie už tradičné podujatie, ktoré myslí na tých, ktorí to skutočne potrebujú. Spolu s organizátorom koncertu, Tomášom Balákom, sa pozrieme na to, aká bola cesta od prvého ročníka až k dnešku.

Príležitosť nebola, tak ju vytvorili

Celý koncept benefičného koncertu vznikol v hlavách mladých ľudí, ktorých spájala predovšetkým vášeň k hudbe. Na ukázanie svojho talentu nenašli priestor, a preto, ak naozaj chceli, museli si zorganizovať vlastnú akciu. „V tej dobe sme boli študenti na stredných a vysokých školách a našťastie sme veľmi neriešili čo to obnáša zorganizovať takýto koncert.“ Sponzorov hľadali „klopaním“ na dvere firiem v okolí a program tvorili spolu s inými hudobníkmi, spevákmi a zbormi z Oravy. Výťažok sa rozhodli darovať niekomu, kto to potreboval viac ako oni, a tak sa zrodila myšlienka pomoci.

Prvý dar bol silnou motiváciou

Financie z predaných vstupeniek darovali chlapcovi z Trstenej, ktorému sa v jednom momente úplne zmenil život. Bol to chlapec, ktorý ešte pár rokov dozadu úplne normálne fungoval. Bol zdravý, chodil do školy, športoval a zrazu pred nami ležal na lôžku s 24 hodinovou opaterou svojich rodičov.“ Uvedomili si, že úspech, ktorý koncert zožal, môže znamenať viac ako len kultúrny zážitok. Vnútorne pohnutí touto skúsenosťou ešte v tom istom kalendárnom roku zorganizovali ďalšie dva podobné koncerty. A hoci organizácia aj pomedzi vianočné sviatky stála organizačný tím veľa obety a odriekania, vytrvali a v roku 2022 pripravili jubilejný desiaty ročník.  

Zdroj foto: Andrej Hucík

10. ročník

Dvasiateho ôsmeho Decembra sa Dom Kultúry v Námestove naplnil do posledného miesta. Kombinácia kvalitnej hudby a možnosti nezištnej pomoci prilákala ľudí z blízkeho i širšieho okolia. Podujatie otvorila kapela organizátorov koncertu, BPM Trio, spolu so speváčkou Beátou Mikušovou. Repertoár známych vianočných kolied nahradili lokálnymi skladbami, zaznela napríklad aj pravá lesnianska koleda. V línii lokálnosti pokračovalo aj zoskúpenie Spod Kamjennegô s tradičnými goralskými ľudovými piesňami. Vlastnú tvorbu odprezentovala Janka Glovaťáková, šikovná speváčka z Oravy, ktorá vydala už niekoľko vlastných autorských skladieb. Pozvanie na benefičný koncert prijala aj známa slovenská pesničkárka Sima Magušinová, ktorá nielen svojím talentom, ale aj pozitívnou energiou uzavrela krásny vianočný večer. Výťažok z koncertu bol venovaný občianskemu združeniu Miška Hryzka.

Zdroj foto: Andrej Hucík

Orava chuť pomáhať?

Aby bolo možné zorganizovať Vianočný benefičného koncert, je nutné aby sa do prípravy zapojilo niekoľko desiatok ľudí a to nie len priamych organizátorov. „Ja som veľmi vďačný aj za firmy na Orave a ich majiteľov, ktorí vedia byť veľmi štedrí a pomáhajú všade, kde sa len dá. Vo veľa prípadoch aj anonymne. Z našej skúsenosti môžem povedať, že sme každý rok prekvapení, že okrem toho, že si diváci kúpia vstupenku na náš koncert, tak ešte aj po koncerte sú ochotní prispieť ďalšie peniaze. Sme im za to nesmierne vďační.“ 


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave