Skoro pätnásť rokov prežil v Írsku, kde rozbehol svoj vlastný biznis. Založil si tam rodinu, narodili sa mu v Dubline dve deti. No už štyri roky bývajú s manželkou v Námestove, kde Marek okrem komerčných aktivít, intenzívne rozbieha niekoľko vzdelávacích a mentorských projektov pre študentov či podnikateľov.
 

Po príchode do zahraničia sa Marek zamestnal v medzinárodnej spoločnosti IBM a neskôr štyri roky pracoval pre Intel. "Mali sme tam úžasné podmienky. Spočiatku som myslel že som prišiel na inú planétu, lebo benefity, ktoré sme v práci dostávali boli na Slovensku nereálne. Potreboval som však osobnú realizáciu a tak som sa rozhodol rozbehnúť niečo vlastné."
 

Foto: Archív Mareka Kapičáka

Nápad prišiel po vstupe Slovenska do Európskej únie, keď sa veľa krajanov usadilo v Írsku. Toastový chlieb bol iný, ako ten náš s kôrkou, zrazu nebola po ruke kofola, minerálky, či taká obyčajná Horalka."Keď ju niekto priniesol v batohu zo Slovenska, krájali sme ju na desať častí a vychutnávali. Aj takýto malý podnet podnietil nápad dovážať kúsok domoviny do Írska. V júni 2009, len tri týždne po svadbe sme otvorili prvú pobočku Slovak Point v Dubline." V tej dobe žilo v Írsku okolo päťdesiattisíc Slovákov. Dopyt bol enormný, aj preto postupne otvorili ďalšie dve pobočky v Corku a severoírskom Belfaste. Pridal sa online obchod, veľkoobchodná distribúcia aj do írskych obchodov. Dodávky s tovarom vystriedali kamióny, v ktorých si mohli Slováci cestou z Írska prepravovať balíky a zásielky na Slovensko.

Na zelenom ostrove vytvorili malé Slovensko

Manželia Kapičákovci však nezostali iba pri tovare. Stále väčší záujem miestnej komunity Slovákov ich motivoval natoľko, že začali vydávať časopis Slovak in Ireland a vytvorili portál, ktorý bol najnavštevovanejším slovenským portálom v Írsku. "Šéfredaktorkou časopisu sa stala moja manželka Evka. Vydávali sme ho každý druhý mesiac, celkom sa nám podarilo dať von dvadsaťpäť čísel. Keď sme videli stále väčší záujem Slovákov, otvorili sme sami bez prispenia štátu Slovenský dom - Slovak in Ireland House, knižnicu a v čo najväčšej miere sme sa snažili podporovať miestnu komunitu Slovákov. Pre krajanov sme organizovali aj koncerty a divadelné vystúpenia. Pozvali sme Radošincov, Polemik, Petra Lipu a kopec iných interpretov..."
 

Foto: Archív Mareka Kapičáka

Návrat na rodnú Oravu

Napriek dobre rozbehnutému biznisu i aktivitám v miestnej komunite Slovákov obaja manželia túžili po domovine. "Stále nás to ťahalo domov. Orava nám chýbala v lete i v zime. Tu sme sa narodili, vyrastali. Pochádzame z rodín, kde sú veľmi silné vzťahové väzby. Aj to bol teda jeden z dôvodov vrátiť sa späť." Spraviť rozhodujúci krok nebolo jednoduché, no keď Kapičákovci dostali dobrú ponuku na kúpu domu v Námestove, neváhali a v priebehu niekoľkých mesiacov sa definitívne presťahovali späť na Oravu. "Ešte som nejaké obdobie lietal do Írska, ale po čase som si povedal, že sme neprišli späť preto, aby som bol dvesto dní v roku preč od rodiny."

Marek teda predal obchodný podiel vo firme, ďalšie dve riadil z domu na diaľku a začal sa viac venovať svojej rodine a aktivitám na Orave. "Keď som hľadal v Námestove nejaké voľné kancelárie, odporučili mi priestory v katolíckom dome. Hneď ako som ich uvidel, spomenul si na obrovské niekoľkoposchodové coworkingové centrum, kde som určitý čas fungoval - wework.com v Londýne. Vždy ma inšpirovala energia tohto priestoru, koncentrácia talentu a tak som sa rozhodol niečo podobné spraviť aj v Námestove."
 

Foto: Archív Mareka Kapičáka

Priestory Marek zrekonštruoval a ponúkol na zdieľanie aj iným. Dnes pracuje v coworkingovom centre NOWORK.SK okolo dvadsať ľudí. "Ostalo mi zo stavby ešte napílené drevo a tak sme to aj vďaka šikovnej interiérovej dizajnérke Petre Jašicovej z Klina prerobili do moderného, štýlového dizajnu. Centrum je technologicky kvalitne vyriešené. Vysokorýchlostný internet, projekcia, veľká miestnosť na školenia, malá zasadačka - konferenčná miestnosť, flexibilné desky v open space, ale aj súkromné kancelárie, či foto štúdio... V júni otvoríme NOWORK.SK aj v Dolnom Kubíne. Veľmi sa z toho tešíme."

Zmrzlina do škôl a pomoc mladým talentom

Marek momentálne vedie marketingovú firmu, no okrem iného často mentoruje rôzne skupiny: študentov, maturantov, podnikateľov, zamestnancov. Spolu s piatimi podnikateľmi založil občianske združenie Oravská raketa, ktorého cieľom je podporiť občiansku angažovanosť, kritické myslenie a vzdelávať najmä mladých ľudí. "Veľa ľudí sa pri prvom počutí názvu zasmeje, no je ľahko zapamätateľný. Vytvorili sme na školách teasingovú súťaž s fotostenou, do ktorej sa zapojili študenti. Škola, ktorá mala na sociálnych sieťach najviac fotiek s fotostenou vyhrala zmrzlinu, ktorú cez prestávky servírovala študentom samotná riaditeľka."
 

Foto: Archív Mareka Kapičáka

Druhou fázou súťaže boli prednáška a následné vypracovanie projektov so zaujímavou cenou pre víťazný tím - letenka do Írska, návšteva centrály Google a Facebook. "Mentoroval som dva tímy, ktorým som vysvetlil, že aj v pätnástich vedia vymyslieť niečo konkrétne, čo sa im podarí zrealizovať do troch mesiacov. Nečakal som, že ich to tak nadchne. Dievčatá, ktoré nakoniec vyhrali hlavnú cenu - zájazd do Írska, vymysleli a vytvorili portál - Zistiviac.sk. Píšu o známych a úspešných Oravcoch." Aj vďaka súťaži Marek spolu so svojimi kolegami objavil mnoho talentovaných študentov. "Na Orave je veľa šikovných ľudí a veľmi si prajem, aby tu takých ľudí ostávalo čo najviac."

Marek na záver pripomína, že nemáme zabúdať na to odkiaľ pochádzame, poznávať krásy rodného kraja a prispievať svojou malou troškou k jeho pozitívnej premene."Som presvedčený, že budúcnosť tkvie v mikroregiónoch. Kúpal som sa vo všetkých oceánoch, ale v Oravskej priehrade prvý raz minulý rok. Bol som v Barcelone, New Yorku, Paríži, no na Oravskom hrade prvý raz pred dvoma rokmi. Oravu ešte stále objavujem a zisťujem, že je tu stále veľa "masla," z ktorého sa dá robiť. Pri oprave cesty v Širokej som spoznal krásy Pribiša, Pucova zavítal som do Medzihradného, viem, kde sú Bziny. :-) Asi som veľmi ovplyvnený Richardom Bransonom. Tiež som taký "YES MAN", ktorý je presvedčený o tom, že sa tu dá žiť, zarobiť, priniesť sem aj veci, ktoré tu zatiaľ chýbajú, no musíš byť aktívny. Kde je vôľa, tam je cesta."


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave