Odmietajú klasickú formu charity. Podľa nich ľudí neposúva. Činnosť občianskeho združenia Misia Mladých priblížil predseda organizácie Anton Michalica.


Občianske združenie Misia Mladých funguje na Orave už sedemnásť rokov. Spočiatku chceli dobrovoľníci dopriať mladým zmysluplne využitý čas namiesto flákania sa. "Našim cieľom bolo pracovať s tými najohrozenejšími. Tvrdošín bol kedysi známy tým, že mal vysoký podiel takejto neorganizovanej mládeže, najmä na sídlisku Medvedzie. Aj preto sme sa rozhodli vytvoriť im priestor v klubovni, ktorá má nízkoprahový charakter . Vstúpiť tam môže každý, kto nie je podnapitý alebo pod vplyvom drog."

Roky stretávania sa a spoznávania osudov detí a mladých, nielen v priestoroch klubovne, ale po celej Orave, podnietilo v ľuďoch z Misie mladých túžbu pomáhať aj rodinám, ktoré sa ocitli v ťažkých životných situáciách: "Nechcel som, aby sme sa stali klasickou charitou. To ma neoslovilo. Videl som veľa núdznych, ktorí zneužívajú pomoc a neposúvajú sa ďalej. Aj pri sledovaní mnohých eurofondových projektov zameraných na pomoc sa mi zdalo, že sme v tejto oblasti akoby vytesnili sedliacky rozum. To, čo tu stáročia žili naši rodičia, starí rodičia. Keď chceme, aby sa spoločnosť posúvala ďalej, nemali by sme dávať za príklad bezbrehé rozdávanie a nezmysluplnú činnosť. Rozhodli sme sa teda pomáhať takou formou, aby sa ľudia niečo naučili a zároveň sa stali sebestačnejšími."
 

 OZ Misia mladých každoročne organizuje festival jedla zameraný na niektorú z plodín ⋅ Zdroj video: FB OZ Misia mladých

Pomoc ponúkajú všetkým, no "bez práce nie sú koláče"

Od roku 2012 preto rozbehli projekt "Sebestačné oravské rodiny", ktorý funguje dodnes. Je zameraný na rodiny v náročných životných situáciách. Ide najmä o osamelé matky, či už ovdovené, z rôznych dôvodov rozvedené, s viacerými deťmi, prípadne rodiny, kde vyskytuje aj nejaké zdravotné postihnutie. Takýchto prípadov je však na Orave mnoho.

CVIKLOVÉ a HOKAIDOVÉ SUŠIENKY: 
OZ Misia mladých spolu s rodinami vyrába cviklové a hokkaidové sušienky. Sú zo zeleniny vypestovanej rodinami, ktorým organizácia pomáha. Neobsahujú zbytočné prídavné látky, do cesta pridávajú brezový cukor, takže sú vhodné aj pre diabetikov. Organizácia ich pečie v spolupráci s lokálnou oravskou pekárňou, ktorá sa zameriava na kváskové chlebíky a pečivo. Túto skvelú zdravú maškrtu nájdete vo viacerých predajniach nielen na Orave.

Akým spôsobom k pomoci pristupujú dobrovoľníci z Misie mladých popisujú na svojom webe: "Každá pomoc si vyžaduje srdce i rozum. Srdce predstavuje intuíciu, návod, ktorý nás môže priviesť na správny smer alebo nájsť človeka, ktorý potrebuje našu okamžitú pomoc. Rozum nás zas usmerňuje v konaní, aby sme boli schopní nájsť vhodné riešenia a neovládli nás len naše emócie." Dôležitým kritériom pri výbere je aj samotný vklad rodiny. "Kto je lenivý a nechce, do programu s nami nevstúpi. Môže sa obrátiť na iné formy charity. Kto však má nejakú snahu, hľadáme s ním riešenie šité priamo na mieru. Riadime sa heslami, "Bez práce nie sú koláče" alebo kresťanskými "Modli sa a pracuj" a "Pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže" .

Občianske združenie vybraným rodinám ponúka možnosť zúčastniť sa na rôznych kurzoch. Ide napríklad o vysádzanie a pestovanie ovocných stromov, kríkov i byliniek, aranžovanie kvetov, chovanie zvierat. Aj vďaka dobrodincom mohli dobrovoľníci z Misie mladých podarovať rodinám rôzne hospodárske zvieratá, desiatky ovocných stromčekov, semiačok a podobne. Okrem iného organizujú aj zbery ovocia, ktoré si potom rodiny zavárajú či inak spracovávajú. "Počas viacerých návštev sa nám deti chválili, koľko vajec im sliepky znášajú a spolu s mamami boli vďačné za túto pomoc. Využili podanú ruku dobrovoľníkov a naučili sa novým zručnostiam."


Krokom k sebestačnosti je naučiť sa pestovať zeleninu pre svoju potrebu ⋅ Zdroj foto: Archív OZ Misia mladých

Deťom nenosia sladkosti a hračky, učia ich opravovať bicykle

Aktuálnou novinkou, ktorú však prerušila korona kríza, je kurz opravovania bicyklov. "Stretávali sme sa s tým, že veľa detí nemá svoj bicykel, pretože je to relatívne drahá vec. Najskôr sme bicykle opravovali sami a posúvali ich rodinám v náročných životných situáciách. Zistili sme však, že po krátkom čase boli bicykle pokazené alebo nepoužiteľné. Mnohokrát to však boli drobné poruchy, ktoré by si staršie deti vedeli opraviť aj samy. Preto sme sa rozhodli, že ich to naučíme."

Do kurzu sa môže zapojiť každé dieťa z rodiny, ktorej dobrovoľníci z Misie mladých pomáhajú. Ak má vlastný bicykel, opravuje ten, ak nie, vyberie si starší, ktorý opraví a na konci si ho môže zobrať. "My zabezpečíme servisného technika a náhradné diely. Deti neučíme len opravovať a servisovať, ale vytvárame aj zdravý vzťah k materiálnym hodnotám. Ak si bicykel opravia samy, viac si ho vážia a starajú sa oň. Zároveň si rozvíjajú technické zručnosti, ktoré im dosť chýbajú. Táto práca ich veľmi teší a na konci snaženia majú funkčný bicykel. Hneď ako sa skončí korona obdobie budeme v kurze pokračovať."
 


Na kurze opravovania bicyklov zdokonaľujú účastníci svoje technické zručnosti ⋅ Zdroj video:  FB OZ Misia mladých

Občianske združenie nemá presný zoznam vecí, ktoré rodiny potrebujú. Pomoc riešia cielene a nárazovo. Pre ľudí, ktorí by sa chceli zapojiť do zbierky alebo pridať pomocnú ruku, Anton Michalica pripravil na internetovej stránke združenia krátky návod. "Mňa už prestalo baviť, keď nám stále niekto nosil plné tašky sladkostí. Nemáme toľko času, aby sme stále obchádzali rodiny a nosili im sladkosti, ktoré sú nezdravé a často nekvalitné. Sme radi, že sa nám ozýva veľa ľudí z celej Oravy, ktorí chcú pomôcť a vidíme, že Oravci sú prajní. Vždy sa snažíme nájsť konkrétnu zmysluplnú vec, ktorá núdznym môže pomôcť, najmä aby ušetrili a mohli fungovať lepšie. Či už je to kúpa novej úspornejšej chladničky, mraziaku alebo dobrodinec zaplatí deťom výtvarný krúžok či letný tábor."

Dobrovoľníci z Misie mladých sa teda snažia byť akýmsi filtrom. Jednak pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú, aby si nepýtali nepotrebné veci, a na druhej strane pre darcov, ktorí by s dobrým úmyslom darovali niečo, čím napomôžu zlozvykom obdarovaných alebo dokonca u nich vytvoria nezdravý návyk. Okrem zmysluplnosti darov dávajú v Misii mladých dôraz aj na kvalitu darovaného. "Dôležité je komunikovať aj s obdarovaným, aby mu náš dar nakoniec nebol viac na obtiaž, príkladom je staršie poruchové auto, s ktorým bude viac v servise ako na cestách. Užitočným darom sú úpornejšie i ekologickejšie LED žiarovky. Pri hračkách sme skôr zástancami rôznych stavebníc či kníh. Snažíme sa teda charitu robiť so zdravým sedliackym rozumom."

Pomoc rodinám v čase korona krízy

Dobrovoľníci z Misie mladých pomáhajú núdznym aj počas mimoriadnej sitácie spojenej s koronavírusom. Šijú rúška, zabezpečujú nákup potravín i počítačovú techniku pre deti zo sociálne slabších rodín, aby sa mohli zúčastniť online vyučovania. "Ponúkame pomoc aj tým, ktorí prišli pre koronavírus o prácu, sú tesne s peniazmi a potrebujú na krátkodobé obdobie preklenúť situáciu. Znova, nemáme presne určené, akým spôsobom pomôžeme. Riešili sme napríklad problém, že niektorým živnostníkom nevyplatili peniaze. Radili sme im, kde a na koho sa môžu obrátiť, cez aké orgány konať. Ak by bolo treba, tak im pomôžeme napísať aj nejaký konkrétny dokument."

Zaujímavý je aj projekt www.oravajedoma.sk ktorý je určený pre deti a mladých. Na stránke každý týždeň nájdu nejakú výzvu, aby zmysluplne využili čas počas korona krízy. Motiváciou sú aj vecné ceny. Občianske združenie funguje vďaka aktivite niekoľkých dobrovoľníkov. Vykonávajú ju popri zamestnaní, často na úkor svojho voľného času a niekedy aj rodiny. Rovnako aj predseda organizácie, Anton Michalica, ktorý je jej súčasťou od roku 2005. "Určite boli situácie, keď som to chcel vzdať, ale ja sa otrasiem z veľa vecí. Vždy som to bral tak, že sa človek veľa o sebe naučí. Myslím si, že je to dobrá spätná väzba, keď vidím ako tí, ktorým pomáhame, napredujú alebo sa niečo naučia." 

ANTON MICHALICA: pochádza z Dolného Kubína, momentálne žije v Tvrdošíne. Vyštudoval medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a právo na Paneurópskej vysokej škole. Získal doktorát v oblasti právnych režimov polárnych oblastí, morí a oceánov. Pracuje v cestovnom ruchu. Od roku 2005 je predsedom občianskeho združenia Misia mladých. Rok dobrovoľnícky pôsobil ako učiteľ na detskej onkológii v Banskej Bystrici. Rád bicykluje, člnkuje, pozoruje hviezdnu oblohu a spoznáva prírodu a ľudí Oravy.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave