U nás, na Orave, sa nachádza niekoľko miest, ktoré sú prispôsobené na cvičenie s vlastnou váhou, tzv. street workout. Ide o fenomén, vychádzajúci z amerických ulíc.


Ich chudobní obyvatelia nemali peniaze na posilňovne a tak cvičili zadarmo, priamo na uliciach. Postupne sa tento typ cvičenia rozšíril do celého sveta. A aj v našom regióne si našiel svojich priaznivcov.
 

Foto: Jakub Krška

Oravský fenomén

Výhodou street workoutu je jeho nenáročnosť, možno ho cvičiť všade. Môžeme sa napríklad prejsť do lesa – náradie nahradia aj pne alebo konáre. Ak však nemáme chuť hľadať vhodné miesto v prírode, a ani byť zavretí v posilňovni, správnym riešením môže byť street workoutové ihrisko. Počas posledných rokov vyrastajú v rôznych mestách na Slovensku. Práve v takýchto prípadoch platí staré známe - kde je vôľa, tam je cesta. Inak na tom nie je ani naša Orava.
 

Foto:Jakub Krška  

Jedno z najväčších slovenských ihrísk tohto druhu sa nachádza v Dolnom Kubíne. Vyšlo z iniciatívy mladých Kubínčanov v spolupráci s mestskou samosprávou. Vďaka tomu môžu Kubínčania rysovať postavy už druhý rok. „Toto ihrisko si vyžadovalo len vstupné náklady. Nemá určeného správcu, staráme sa oň my, je to také naše dieťa,“ hovorí profesionálny osobný tréner z Dolného Kubína Michal Zurek. 

Nachádza sa v priamom centre mesta, pri rieke Orave, medzi hojdacím a kolonádnym mostom a počas slnečných dní ho vždy niekto aktívne využíva. „Je skvelý pocit, keď ideme náhodou okolo a vidíme nejakých mladých chalanov alebo baby, ako skúšajú a cvičia. Uvedomujeme si, aké bolo dobré, že sme sa na začiatku nevzdali a túto myšlienku priniesli do konca,“ pokračuje Michal.

Okrem Dolného Kubína si street workout možno vyskúšať v iných, menších parkoch: napríklad v obci Kňažia, v menšom svojpomocne vybudovanom parku vo Vyšnom Kubíne, alebo aj v Tvrdošíne - v priestoroch SPŠ.
 


TIP: Ak neviete, ako začať s týmto športom a chceli by ste mať aspoň zo začiatku nad sebou profesionálny dohľad, možno vás zaujme event na Kubínskej holi – v priestoroch hotela Green. Práve tu sa uskutoční v dňoch 12. až 16. júla 2017 druhý ročník Workout Campu. Zúčastniť sa ho môžu pokročilí aj začiatočníci. Viac informácií nájdete tu

...a dolnokubínsky street workout park nájdete aj na Instagrame