Patríciu počas štúdia na dolnokubínskom gymnáziu veľmi bavil nemecký jazyk, história a zaujímala sa o spoločenské otázky. Preto sa rozhodla tieto oblasti spojiť práve štúdiom práva vo Viedni.
 

Počas školy si chcela v rakúskom hlavnom meste privyrobiť a tak začala robiť počas nočných hodín v bare. „Vyskúšala som si prácu v niekoľkých baroch, či už na pozícii servisu alebo barbacka - pomoc s prípravou surovín pre barmanov, bola som pravou rukou barmana. Nikdy som nemala ambíciu stáť za barom, brala som to len ako prácu a zdroj peňazí,“ vysvetľuje.
 

Patrícia brala prácu v baroch spočiatku len ako zdroj peňazí.  ⋅  Zdroj foto: Patrícia Vankúšová

Jej postoj sa zmenil s príchodom do Roberto American Bar

Bar, kde momentálne Dolnokubínčanka pôsobí je jej piatym pôsobiskom. Ide o klasický americký bar vsadený do 20. a 30. rokov minulého storočia. Práve toto miesto zmenilo Patríciin pohľad na barmanstvo a začala ho vnímať ako remeslo. „Moji kolegovia sú veľmi skúsení, vážni a uznávaní ľudia vo svojom odbore. Celkovo tento bar je v rámci Viedne považovaný za špičku. Pravidelne zastrešujeme tvorbu miešaných drinkov počas Opernballu.“ Práve v Roberto American Bar objavili kolegovia Patríciin talent a tak počas tohtoročnej významnej viedenskej spoločenskej udalosti Patrícia pripravovala pre rakúsku smotánku svoj autorský nápoj. „Tento tzv. signature drink, teda nápoj vymyslený špeciálne pre túto príležitosť sa nazýva Die Frau ohne Schatten. Meno má podľa opery Richarda Straussa, ktorá bola uvedená v roku 1919 a tento rok oslavuje sté výročie.“

Patrícia v pracovnom nasadení počas Opernballu.  ⋅  Zdroj foto: Roberto American Bar

Na akom princípe funguje miešanie drinkov?

Presne v tomto je to remeslo, ktoré má baví. Ide totiž o zlievanie rôznych alkoholických a nealkoholických prísad tak, aby ten nápoj celkovo fungoval. Dodatočné prísady, ktoré sa doň pridávajú, nesmú zničiť jeho ideu, práve naopak, musia podporiť chuť základnej zložky.“
 

Pri tvorbe drinkov nezabúda ani na svoje korene

Patrícia momentálne súťaží o postup do svetového kola súťaže, ktorú zastrešuje významná svetová značka rumov. Pokiaľ postúpi do svetového kola, môže sa dostať na zoznam TOP 42 barmanov sveta.

Do súťaže sa zapojila s miešaným nápojom, ktorý je pomenovaný po významnom Slovákovi, na ktorého sa často zabúda – po Móricovi Beňovskom. Patrícia tvrdí, že za každým nápojom by mal byť silný príbeh. Okrem drinku tak vytvára legendu, založenú na pravdivých faktoch zo života prvého madagaskarského kráľa Mórica Beňovského. „O Móricovi Beňovskom som si toho načítala dosť veľa. Vedeli ste napríklad, že je veľmi slávny napríklad v Japonsku?

Príprava nápoja je jednoduchá a chce, aby sa z neho stala klasika. A ako vznikol celý nápad s nápojom Moritz Special? „Celé to vzniklo tak, že som sa bola s mamou bicyklovať na Kubínskej holi. Zabudla som si so sebou zobrať vodu a tak, keď sme celý ten kopec vyšli, bola som úplne vysmädnutá. Vypila som pol litra vody, jeden radler a za tým som si dala jednu čučoriedkovicu. Uvedomila som si, že kombinácia čerstvých čučoriedok a rumu je veľmi dobrý predpoklad pre chutný miešaný nápoj. Recept som vylaďovala počas troch mesiacov a myslím si, že Moritz Special má potenciál stať sa svetovou klasikou, ktorá má v sebe veľa Slovenska,“ dopĺňa.

A čo plánuje do budúcna?

Patrícia začala pracovať v Roberto American Bar, ktorý jej otvoril dvere neobmedzených možností, v marci 2018. „Keby mi niekto pred rokom povedal, čo sa bude teraz diať, tak by som mu povedala, že či mu šibe. V tomto bare som tiež začínala pri umývaní riadov a pomáhala som s prípravou surovín pre barmanov. Celkovo to bola nejaká šťastná náhoda, lebo do tohto baru je takmer nemožné sa dostať. Mala som fakt šťastie, učila som sa, veľa som sa pýtala a mám aj skvelých a ochotných kolegov.“ Pri barmanstve chce zotrvať, kým ju to bude niekam posúvať. „Právo som ešte nedokončila, čaká ma niekoľko náročných skúšok, na ktoré sa však momentálne nestíham učiť. Preto chcem touto formou odkázať mojej mame, že školu určite dokončím, keď na ňu budem mať trochu viac času. Uvedomujem si, koľko energie a času som štúdiu venovala a určite to nechcem zahodiť,“ ukončuje Patrícia.
 


Ak vás Patríciina cesta a barmanské umenie zaujalo, môžete ju sledovať na Facebooku alebo na Instagrame.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave