Chcela byť lekárkou, dnes analyzuje ľuďom DNA a pomáha im odhaliť predispozície k závažným ochoreniam. Ocenená podnikateľka približuje, aké boli jej začiatky v špecifickom odvetví podnikania.
 

Študovala na Gymnáziu Martina Hattalu v Trstenej, pokračovať chcela na Lekárskej fakulte. No keď sa na medicínu nedostala, rozhodla sa, že začne študovať na Prírodovedeckej fakulte a po roku opäť skúsi ísť na prijímačky.

"Chcela som sa venovať onkológii, nakoniec som si však uvedomila, že sa k nej môžem dostať blízko aj štúdiom na Prírodovedeckej fakulte."

Na konci druhého ročníka sa totiž Michaela musela rozhodnúť, ktorým smerom sa bude uberať. Zlákala ju genetika. Prvým impulzom k tomu, aby si založila vlastnú firmu v tomto odvetví bola prednáška vo štvrtom ročníku. "Pri večeri som môjmu manželovi Jakubovi rozprávala, akú sme mali perfektnú prednášku o testoch DNA a že náš prednášajúci si dal takúto analýzu spraviť v USA. Zmenilo mu to život. Aj ja som niečo podobné chcela podstúpiť. Začali sme s manželom po testoch pátrať. Nič také však na Slovensku v tom čase nebolo možné, preto mi Jakub navrhol, aby sme dali hlavy dokopy my - matematik a genetička a vytvorili niečo vlastné."
 

Foto: Archív Michaely Šiškovej

V septembri 2018 vznikla firma, ktorej tím tvorí Michaelin manžel, genetici, lekári a odborní poradcovia. "Jakubova funkcia je prepojiť genetiku a IT svet. Programoval a navrhoval celý softvér, ktorý vyhodnocuje výsledky. V tíme máme aj genetikov a molekulárnych biológov. Tí študujú, píšu reporty a hľadajú nové gény, ktoré môžeme sledovať a taktiež dodávali podklady pri tvorbe softvéru. Celá analýza a náš softvér vychádzajú z kvalitných vedeckých a lekárskych štúdií a databáz."

Zo slín dokážu detekovať 81 ochorení

Hlavným cieľom je dať ľuďom do rúk nástroj, s ktorým budú vedieť ďalej pracovať. "Chcem, aby ľudia spoznali svoje zdravotné predispozície a nečakali, kým sa dostavia závažné ochorenia. Klienti pri našej analýze génov zistia, na ktoré ochorenie majú zvýšené riziko a taktiež čo môžu robiť, aby ho znížili." 

Zákazníkovi príde domov skúmavka, ktorú musí naplniť slinami a tú odošle spať. "Vzorky posielame do certifikovaného laboratória v Nemecku, kde ich zanalyzujú a pošlú nám tzv. raw dáta. Analýza zahŕňa izoláciu DNA zo slín a jej následnú genotypizáciu - proces, pri ktorom sú čítané jednotlivé nukleotidy DNA - A, G, T a C. My ďalej tieto dáta nahráme do nášho softvéru, ktorý vyhodnotí konkrétne riziká. Výsledky klientom posielame do desiatich týždňov."
 

Foto: Archív Michaely Šiškovej

Prvé pokusy na najbližších

Aby firma fungovala presne podľa plánu, otestovala mladá genetička najskôr svoju rodinu a známych. "Začínali sme od najbližších, aby sme dostali feedback, čo treba zlepšiť."

Manželia sa občas stretávajú s názormi, načo je testovanie dobré a že len otvára oči strachu. "Naši klienti sú vekovo 35 vyššie, no analyzovali sme DNA aj deťom. Testy DNA sú naša budúcnosť a verím tomu, že o pár rokov keď sa narodí dieťa bude toto jeden z prvých skríningov. Moderná medicína by sa mala sústrediť na to, ako udržať človeka, čo najdlhšie zdravého, nie, ako liečiť nedostatky prevencie."

Genetička ubezpečuje, že sa testovania netreba báť. "Analýza DNA identifikuje riziko, test však nie je diagnostický. To znamená, že hoci človek má zvýšené riziko, neznamená to, že ochorenie musí dostať a naopak. To, že o ňom vie, mu dáva do rúk moc. Napríklad rakovina sa nevyvinie zo dňa na deň. Niekedy to trvá aj desať rokov. Ak teda človek vie, že má k niektorému onkologickému ochoreniu predispozíciu, môže s touto informáciou reálne pracovať. Pri mnohých ochoreniach je vplyv prostredia a životosprávy veľmi zásadný. Test má byť akýmsi upozornením a zároveň motiváciou zmeniť životosprávu."
 

Foto: Slovak Business Agency

Začínajúca podnikateľka Slovenska 2019

Prvé ocenenia začali prichádzať nielen zo strany zákazníkov, ale i odbornej verejnosti. Michaela Šišková získala minulý rok nomináciu v prestížnej súťaži Podnikateľka Slovenka, kde obsadila prvenstvo spomedzi troch finalistiek v kategórii Začínajúca podnikateľka. "Výhra bola pre mňa obrovským prekvapením. Konkurencia bola naozaj silná a verím tomu, že ocenenie by si zaslúžila každá jedna súťažiaca. Na druhej strane je to pre mňa veľká česť a zároveň obrovská motivácia ísť ďalej a pracovať na svojich víziách."

Podnikanie s manželom berie pozitívne zo všetkých strán, ponorku vraj ešte nemali. "S manželom sa podniká veľmi dobre. Vieme sa na seba navzájom spoľahnúť a dôverovať si. Občas je ťažké oddeliť prácu od súkromného života, ale to je už údel vlastného podnikania."

Firmu na klinec zavesiť ešte nechcela, no aj pri úspešne rozbehnutom biznise, to niekedy ide ťažšie. "Podnikanie je sínusoida, raz si hore, raz si dole. Stačí ale pozitívna spätná väzba od klienta a človek zase naberie nový dych."


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave