Odpovede na tieto, ale aj iné zaujímavosti zo sveta kávy nájdete v múzeu Oravakafe v Krušetnici. Okrem rozsiahlej expozície sa zakladateľ múzea Roman Florek venuje aj príprave rôznych druhov káv.
 

Práve prípravu jedinečnej kombinácie nám Roman prezrádza kávovo-uhorkovú špecialitu, ktorá nepochybne do kategórie nezvyčajných patrí: "Čerstvo pomleté kávovníkové zrno sa pripravuje cez belgický kávovar. Do pripravenej kávy sa pridá uhorkový extrakt spolu s čerstvou uhorkou. Podávame s kockou ľadu a letný osviežujúci nápoj je hotový."
 

Foto: Archív múzea

"Kávu pije veľmi veľa ľudí, no len málokto o nej vie niečo viac. Aj preto som sa rozhodol podať ľuďom viac informácií, práve prostredníctvom expozície Oravakafe," objasňuje zámer vzniku múzea.

Exotický nápoj, ktorý je v súčasnosti po rope druhou najobchodovanejšou komoditou, ukrýva v sebe oveľa viac ako len horúcou vodou zaliaty čierny prášok. O tom, ako sa z rastliny stane káva, ako vyzerá v prírode, a vôbec kto prvý tento nápoj objavil, či ho pili s rovnakým účelom ako my dnes a oveľa viac, môžeme zistiť obklopení exponátmi týkajúcimi sa kávy. Je ich 650, čím sa táto unikátna zbierka radí medzi slovenské rekordy.

"Nápad založiť múzeum vznikol potom, ako som získal moju prvú zbierku exponátov. Sám som bol prekvapený, v čom všetkom sa káva dala a dá pripraviť," vysvetľuje Roman. V múzeu kávy sa návštevníci bez ohľadu na to, či kávu majú radi alebo nie, priam ponoria do tohto "umenia", a to doslovne.
 

Foto: Archív múzea

Štyri milióny kávovníkových zŕn, ktoré sú nalepené na stenách múzea, tvoria najväčšiu mozaiku tohto druhu na svete. O jej vzniku začal Roman uvažovať s pribúdaním exponátov do jeho zbierky. "Nešlo o to preraziť v inej lokalite. Išlo o myšlienku vytvoriť niečo iné, niečo nové a spojiť pritom čo najviac ľudí. Zrealizovať tento nápad sa mi však podarilo vďaka dobrovoľníkom. Bolo ich viac než dvestopäťdesiat a dielo tvorili štyri roky."

A čo Romanov osobný vzťah ku tejto celoživotnej spoločníčke? "Kávu som odjakživa miloval, je to jedinečný nápoj. Jeho typickej vôni a chuti sa žiaden iný nevyrovná. A pestujem aj kávovník. Už niekoľko rokov, ale len ako dekoráciu." 

Expozícia Oravakafe je unikátom na svetovej úrovni, ktorý svetových návštevníkov aj priťahuje. Svedčí o tom aj počet farebných pripináčikov na mape sveta, ktorá visí v múzeu. O možnostiach návštevy ako aj ďalšie informácie sa dozviete na stránke múzea.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave