Sima Martausová svojim úsmevom rozsvieti každú miestnosť, do ktorej vojde. Má v sebe neuveriteľný pokoj a aj napriek svojim úspechom si stále zachováva pokoru. Vo svojom veku (29 rokov) má na svojom konte už štyri albumy a množstvo vypredaných koncertov. A vedeli ste, že vôbec neštudovala spev?


Z priemyslovky na Akadémiu umení

Sima pochádza z Považskej Bystrice, kde navštevovala Strednú priemyselnú školu. Potom chcela študovať architektúru. „Pre herectvo som sa rozhodla preto, lebo ma nezobrali na architektúru. A páčili sa mi talentové skúšky. Šla som tam bez väčšej prípravy a stresu. V zásade mi bolo jedno, či ma zoberú.“ hovorí Sima. Na ZUŠ nikdy nechodila a vlastne až na vysokej škole si uvedomila, že ju baví hudba.

Kamarát ju naučil niekoľko akordov na gitare, do toho vymyslela text a melódiu a tak vznikli prvé piesne. Vtedy by si však nepomyslela, že svoju tvorbu bude verejne prezentovať na slovenských a českých pódiách. „Nikdy ma to veľmi neťahalo do umeleckej školy, no teraz už chodím aj na klavír a spev k hlasovej pedagogičke Alenke Čermákovej.“

Prvý koncert mala práve na Orave

Kľúčovým krokom v jej hudobnej a speváckej kariére bola súťaž Gospel Talent v roku 2009 – Sima sa stala víťazkou úplne prvého ročníka. „Jednou z výhier bol vlastný koncert na Campfeste v Kráľovej Lehote. Niekoľko dní predtým som však spievala vďaka Jurajovi Drobnému, organizátorovi festivalu Verím Pane, v Námestove. To bol môj úplne prvý koncert v živote, na ktorý určite nikdy nezabudnem. Ani som nevedela, čo mám robiť, kde sa postaviť, kde a čo je odposluch. Mala som pred koncertom veľkú trému, ktorá sa však premenila na šťastie. Vtedy sa mi prvý raz podarilo deliť sa o svoju hudbu s ľuďmi,“ opisuje s úsmevom Sima.
 

Sima sa stala víťazkou úplne prvého ročníka súťaže Gospel Talent.  ⋅  Foto: Šimona Kľačko

Sima Martausová je slovenská pesničkárka, speváčka a hudobníčka. Študovala hereckú tvorbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Okrem koncertovania, hráva v divadelnej hre Polooblačno v Radošinskom naivnom divadle. Na svojom konte má štyri hudobné albumy a významné spolupráce, napríklad duet s Richardom Müllerom.

S trémou bojuje po svojom

Aj keď už odohrala množstvo koncertov - sama a aj s kapelou - pred každým jedným máva menšiu trému. „Som rada, že tú trému mám. Neviem si bez nej koncert predstaviť a asi by som si ho ani potom neužila. Vždy na začiatku mi akosi viac bije srdce a lepšie si uvedomujem, čo sa ide diať.“

Stres však vydrží krátko, len prvých pár piesní. „Po chvíli tréma opadne. Pomôže mi asi to, keď sa pozriem na ľudí a poviem si, že to robím pre nich, lebo im chcem robiť radosť. V šatni sa pred koncertom pomodlím – to je môj malý recept, ktorý vždy funguje. A dám si ešte čierny čaj s medom a čokoládu,“ dopĺňa.

Jedna žena a päť chlapov

Ak ste boli niekedy na Siminom koncerte, mohli ste si všimnúť, že ju hudobne doprevádza päť hudobníkov. „Keď som po škole prišla do Bratislavy, ozvala som sa Jožkovi Šebovi (bývalý hudobný manažér Jany Kirschner - pozn.), vypočul si moje piesne, zapáčili sa mu a tak sme šli do toho. Zoznámil ma s chlapcami. Sú to naozaj perfektní hudobníci a hrávajú spolu dlhé roky. Sadli sme si nielen hudobne, ale hlavne charakterom – rozumieme si vo vážnych veciach a na jednej vlne sme aj v otázke humoru.“ Sima hráva nielen s kapelou, ale na pódiu často stojí sama – len ona a gitara. „Rada hrávam aj sama, no nie každé miesto je pre to vhodné. Keď hráme na nejakom festivale, neviem si predstaviť byť tam bez chlapcov. No keď hrám v nejakom klube, malom kostolíku alebo na vernisáži, umocní to takú komornú atmosféru daného miesta,“ vysvetľuje.
 

S členmi kapely si sadla nielen hudobne, ale aj ľudsky.  ⋅  Foto: archív S. M.

Ak Simu chcete stretnúť mimo koncertov, môže sa vám to podariť v prírode

Speváčka sa netají tým, že je prírodné žieňa. „V prírode dokážem naozaj vypnúť. Veľmi rada chodím do hôr, pričom počas tohto leta som bola najčastejšie vo Vysokých Tatrách.“ Okrem Kriváňa vystúpila aj na Gerlachovský štít. Okrem Slovenska si splnila svoj ďalší horský sen – výstup na Mount Blanc. „Celé to vzniklo veľmi spontánne. Veľmi som za to vďačná – nielen za ten výstup, ale aj za šťastný zostup naspäť.“ Na zozname má aj Roháče, tie by chcela navštíviť počas budúceho roka.
 

Sima rada trávi svoj voľný čas v horách.  ⋅  Foto: archív S. M.

Sima počas svojej hudobnej kariéry vydala štyri albumy: Vyzliecť si človeka (2012), Dobrý deň, to som ja (2013), Na pravom poludní (2014) a Smej sa duša moja (2016). Do širšieho povedomia sa dostala s piesňou Normálny život. Pieseň Dobrý deň, to som ja sa stala titulnou piesňou k slovenskému seriálu Tajné životy. 

S Norah Jones by chcela ísť na kávu

Na Slovensku vystúpila na dvojkoncerte s Janou Kirschner a s Richardom Müllerom naspievala duet Svätojánske mušky. Počas najbližšieho turné vystúpi s Dievčenským zborom Slovenského rozhlasu. O kvalitné spolupráce nemá núdzu. „Koncert s Jankou Kirschner mi urobil radosť, bolo to skvelé stáť s ňou na jednom pódiu. Podobne je to aj s duetom s Richardom Müllerom, bola to pre mňa obrovská česť. A spolupráca so šikovnými dievčatami zo zboru Slovenského rozhlasu je tiež veľmi príjemná a bude to krásne spestrenie celého turné.“ Zo slovenských umelcov, ktorých rada počúva, spomenula Zuzanu Mikulcovú, Andreu Bučko, samozrejme Janu Kirschner a z mužských interpretov zas nový album Martina Haricha a nie veľmi známeho speváka Miťa Bodnára. „Keby som si mala predstaviť jedného človeka, s ktorým by som chcela spolupracovať, bola by to určite americká speváčka Norah Jones. Ale s ňou by mi stačilo ísť na kávu a objať ju,“ hovorí s úsmevom.

Chcela by ukázať aj svoju gospelovú tvorbu

Okrem toho, že počas tejto jesene prebrázdi celé Slovensko spolu s Dievčenským zborom Slovenského rozhlasu, uvažuje nad vydaním špeciálneho albumu na budúci rok. „Veľmi túžim po vydaní albumu, na ktorom bude veľa gospelových piesní. Stále ich tvorím a nechcem ich nechávať len v šuplíku. Veľmi sa na to teším.“ I keď ich zložila už desiatky, zásluhy si veľmi nepripisuje. „Niekedy sa tá pieseň akosi zloží sama. A ja si tak poviem, Bože, pekne si to zložil. On to zloží a ja sa to už len snažím zdokonaliť niečím svojím. Vždy sa mu snažím ďakovať za tieto dary, ktoré mi dal.“
 

Sima by rada budúci rok vydala aj svoje gospelové piesne. ⋅  Foto: Šimona Kľačko

Na koncert v Dolnom Kubíne sa veľmi teší

Koncertovanie na Orave si vždy užívam. Už teraz sa teším na koncert v Dolnom Kubíne, lebo naposledy vo mne niečím veľmi zarezonoval.“ Spoločnú fotku, ktorú si spravila s fanúšikmi po koncerte, si dokonca dala vytlačiť.

Sima, chcela by si niečo odkázať svojim fanúšikom z Oravy? „Príďte na môj koncert. Veľmi sa na vás teším a verím, že spolu prežijeme krásny spoločný čas. A hádam si urobíme ďalšiu spoločnú fotku.“ Koncert Simy Martausovej sa bude konať v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne 13. novembra 201718:00 hod.
 

Ukážka zo spolupráce s Dievčenským zborom Slovenského rozhlasu vo Funradiu. 


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave