Viktor Devečka je produktový dizajnér a športovec z Liptova, ktorého túžba tvoriť dohnala až k výrobe vlastných inovatívnych lyží. Je zakladateľom firmy Forest Skis, ktorej produkty si nevedia vynachváliť profesionálni lyžiari nielen na Slovensku a v Európe, ale aj v Kanade. Počas talkshow Jakuba Ptačina ste sa tiež mohli zoznámiť aj s Broňou Brtáňovou, art directorkou vo Forest Skis.


Čomu sa venujete?

Viktor: Venujeme sa vývoju, návrhu a výrobe lyží do voľného terénu. Majú prinášať do tohto sveta niečo nové, ale zároveň sa snažíme, aby tam bolo stále cítiť spojenie s prírodou. To je naše primárne zameranie. Spájať inováciu s prírodou.
 

Viktor a Broňa predstavili počas druhej talkshow svoje lyže.  ⋅  Foto: Kamil Škvarka

Čím sú špecifické vaše lyže?

Viktor: Tie, čo sme ukazovali na Talkshow Jakuba Ptačina, a za ktoré máme všetky tie ocenenia, sú špecifické v tom, že spájajú dva rôzne štýly lyžovania do jedného. Umožňujú to len tým, že si vymeníte lyže – pravú za ľavú a naopak. Tým pádom robia z lyžovania zábavnejší šport. Volajú sa Lotor a je to jeden zo štyroch modelov, ktoré máme. Lotor je proste beťár, ten čo má niečo v sebe. Toto sú momentálne jediné lyže, ktoré sa dajú takto meniť, aj keď práve dokončujeme užšiu skialpovú variáciu. Ostatné modely sú špecifické v tom, že sa dajú po odlisovaní jednoducho pomocou rôzneho tvaru pätky ďalej upraviť pre konkrétne typy snehu a štýly lyžovania. Hráme sa s tým, čo človek pri lyžovaní zažíva.
 

Unikátne lyže Lotor. Horné rozloženie lyží je vhodné na backcountry, do lesov, na uvoľnenú zábavnú jazdu a rozbitých terénov. Po ich vymenení (dolné rozloženie) sú lyže prispôsobené na freeride, race-cový štýl jazdy, zmrznutý terén a do väčších rýchlostí.  ⋅  Foto:www.forestskis.com 

Máte teda v ponuke aj klasickejší typ lyží, taký pre bežných ľudí, ktorí zájdu na zjazdovku v nedeľu s rodinkou?

Viktor: Áno, máme aj klasické lyže, ktoré majú bližšie k bežnému lyžovaniu. Volajú sa Frost, teda „zmrznutý“. Je to v podstate lyža, ktorá najviac ľudí oslovuje, lebo má široké zameranie. Je vhodná na zjazdovky, ale aj voľný terén. Sú také multi. Všetky typy snehu, hôr. Sú teda univerzálne.

Broňa: Dá sa na nich veľmi dobre kárvovať a zároveň si človek bez problémov môže odskočiť do voľného terénu vedľa zjazdovky.

Máte v ponuke aj krátke lyže (big foot)?

Broňa: S tými maličkými by bol problém v tom, že je veľký rozdiel v dĺžke lyží už tých, čo vyrábame teraz. Je totiž rozdiel v lyžiach klasických a freerideových. Tie freerideové musia byť dlhšie ako jazdec, naše najdlhšie majú dokonca dva metre.

Viktor: Pri tých maličkých by bol teda potrebný maličký lis a ten my nemáme. My máme len veľký. Ale veľa ľudí sa nás na to pýta, lebo je to zrejme naozaj nedostatkový tovar.

Broňa: A my máme hlavne istú špecifikáciu, ktorej sa snažíme držať. Netreba to preháňať so škálou produktov, pretože človek sa potom nedokáže na výrobu naozaj sústrediť. To je ako v prípade dobrých reštaurácií. Tie majú v menu len málo položiek, aby to stihli pripraviť z kvalitných surovín, čerstvé a hlavne kvalitné.
 

Broňa sa stará o vzhľad lyží. Spája v nich prírodu a inováciu.  ⋅  Foto:Facebook Forest Skis

Ktorý štýl lyžovania vás dvoch baví najviac?

Viktor: My sa venujeme freeride-u, teda po slovensky povedané – lyžovaniu vo voľnom teréne. To znamená, že lyžujeme po nevyznačených trasách, teda všade tam, kde nie sú zjazdovky. Sú v tom žľaby, lesy, pláne. Tie sú super. A je to síce riskantné, ale kto lyžuje vie, koľko ľudí je na zjazdovke a ja sa práve toho bojím. Vo voľnom teréne je to väčšie a ublížiť môžem maximálne sám sebe. Nikoho neohrozujem a nik neohrozuje mňa. A tí lepší lyžiari si to nevedia na zjazdovkách toľko užiť. Ľudia majú pud sebazáchovy a hlavne záchovy druhých. Boja sa, že by niekomu mohli ublížiť. Preto radšej ohrozia seba, ako by mali ohroziť zdravie niekoho iného.

Broňa: A posledná vec je, že na zjazdovkách nie je taký dobrý sneh ako mimo nich. Tam je úžasný prašanový sneh.
 

Viktor a Broňa milujú adrenalín.  ⋅  Jazdec: Viktor Devečka, Foto: Petr Pavlíček, lokalita Jasná

Kam chodievate lyžovať? Zájdete aj za hranice Slovenska?

Viktor: Do Jasnej. A mimo Slovenska radi chodievame do Tirolska - Serfaus, Hintertux, Zillertal aréna. Tam chodí lyžovať pol Nemecka. Celé Bavorsko tam chodí. Je to od Mníchova 200 km a kolóna je dlhá 100 km.

Broňa: Keby som mala ísť znova niekam lyžovať, tak idem tam. Alebo ešte do Francúzska alebo Nórska.

Viktor: Napríklad aj Kaprun v Rakúsku je skvelý, ale my zvykneme najčastejšie chodievať trošku ďalej, až na chvost Rakúska.

Čo vás inšpirovalo a donútilo tvoriť vlastné lyže? Nestačili vám tie v obchodoch?

Viktor: Tkvelo to v mojej túžbe tvoriť.

Broňa: Lyže od Viktora sú intuitívne a správajú sa tak, ako sa freerideové lyže majú správať. Je to freeride a človek sa do toho potrebuje oprieť, spoľahnúť sa na ne. Lyžiam od Viktora sa dá dôverovať. Tie lyže máte na nohách a v konečnom dôsledku môžu rozhodnúť o tom, či sa človek nezabije na skale, pod skalou alebo sa nerozbije niekde v žľabe. Na tých lyžiach naozaj veľa závisí. Keď im môžem dôverovať, predíde sa zbytočným zraneniam. A človek si to môže teda aj viac užiť.
 

Na lyže sa človek musí vedieť spoľahnúť.  ⋅  Jazdec Antonin Raso, Foto: Réchis Bouchu, Les 7 laux, Francúzsko

Kde všade predávate svoje lyže?

Broňa: Cez ambasádorov máme pokrytú veľkú časť Európy a Kanadu. Veľkú časť Európy znamená: Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, predávame aj v Taliansku. Teda prakticky všetky západoeurópske krajiny, kde sa dá lyžovať. A obchody máme vo Švédsku, Rakúsku a Švajčiarsku. Nemáme tam svoj vlastný obchod, pretože značky, ktoré sa špecializujú len na výrobu lyží, prípadne viazaní nemajú svoje vlastné predajne. 

Celý váš život sa točí okolo lyžovania. Čo robíte v lete?

Viktor: Stand Up Paddleboard. To je taká nafukovačka, na ktorú sa môžeš postaviť. Je to niečo ako veľký surf. A v ruke máš metlu, ktorá je zakončená panvicou. Je to teda veľký surf s veľkým pádlom. My tak zametáme vodu.

Broňa: Veľa ľudí neverí, že to môže byť aj nafukovačka, ale potom sa na to postavia a neveria, že to tak drží.

Viktor: Veľa ľudí tiež bicykluje. Ale to nie je to pravé. Samozrejme, že aj bicyklujeme, ale nie je to pre nás až taká vášeň. Ja som sa celý život chcel dostať na vodu, Liptovský Mikuláš je vodácke mesto. Potom som sa dostal ku klasickému kajaku, ale neviem vydržať tak dlho sedieť. Ten paddleboard je dobrý v tom, že tam stojím a hýbem sa celým telom.

Broňa: Tam je aj taký mystický pohľad. Človek vlastne stojí na vode. :) 
 

V zime na snehu, v lete na vode.  ⋅  Na fotke: Viktor Devečka, Foto: Broňa Brtáňová, Dunaj

Nechceli by ste rozšíriť svoje pôsobisko aj na vodu a vyrábať napríklad pádla?

Viktor: Zatiaľ nie. Ale premýšľal som nad tým.

Broňa: Viktor je taký, že keď sa do niečoho pustí, tak všetko preskladá. Aj tie bicykle, úplne ich rozobral.

Viktor: Ja som si kúpil bicykel a vymenil som vidlicu, riadidlá, pedále, brzdu a potom som si uvedomil, že som si vlastne kúpil niečo iné a urobil som z toho niečo, čo mi vyhovovalo. A takto by som si potom kúpil ďalší bicykel a skončilo by to pri tom, že by som si chcel vyrábať vlastné bicykle. Tak som sa na ne radšej vykašľal.
 

Foto: Kuso Sadrovič, Jasná

Viac informácií o značke Forest Skis sa dozviete na ich Facebooku.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave