Zaujímavosťou však je, že organizátormi sú dobrovoľníci a celý zisk slúži na dovstavbu miestneho zimného štadiónu. Viac o aktivitách Partie mladých porozprávajú Rudy Vrábeľ- starosta Partie mladých a Anton Katrenčík.


Kto je Partia mladých a ako funguje?

Tóno: Celý príbeh sa začal písať pred dvadsiatimi dvoma rokmi v hlave Martina Murína. To on založil Partiu mladých, aby vypomáhala pri organizovaní športových, a neskôr aj kultúrnych podujatí, a tým pomohla rozvíjať našu obec. Momentálne ju tvorí tridsaťpäť šialených 15-25 ročných mladých ľudí, ktorí chcú robiť niečo naviac vo svojej obci. A čo je najdôležitejšie, to naviac robia bez nároku na zisk, pretože celý zárobok putuje vždy na hokejový štadión.

Prečo to robíte zadarmo? Čo vás k tomu vedie?

Rudy: Partia mladých spadá pod TJ Oravská Lesná. Je to skupinu nadšených športovcov v našej obci. Toto spoločenstvo vzniklo za účelom vypomáhať pri dovstavbe hokejového štadióna. Celá stavba je postavená z darov občanov alebo iných darcov. Pre nikoho nie je zárobkovou činnosťou, je to dobročinná stavba. Momentálne splácame úver, za ktorý sa nakúpili mantinely, a práve to je dôvod, prečo robíme všetky akcie v našej obci. Vďaka zárobku, ktorý sa vyzbiera pri jednotlivých akciách, splácame položky na štadióne. Čiže ak si niekto kúpi vstupenku na našu akciu, podieľa sa tiež na budovaní nášho štadióna.
 

Partiu mladých tvorí tridsaťpäť mladých ľudí, ktorí chcú robiť niečo naviac vo svojej obci. ⋅ Zdroj foto: archív Partie mladých

Kto stojí na čele vášho spolku a akú má úlohu?

Tóno: Na jeho čele stojí, ako ho zvykneme nazývať, starosta. Vždy sa na Štefana stretneme a zvolíme si ho na dané obdobie. On prináša nové inovácie, nápady na lepšie fungovanie, aby bolo naše úsilie meniť Oravskú Lesnú efektívnejšie. Aktuálne je ním Rudy Vrábeľ.

Kde hľadáte inšpiráciu pre vaše akcie?

Tóno: Ak príde niekto so šialeným nápadom, nevysmejeme ho. Počuli ste niekedy o paštekovej párty? My sme tu už takú mali. Už ste niekedy zažili, že všetci na párty pili päť minút na účet organizátorov? Niečo takéto môžete zažiť len na našich akciách. Je to najmä o zábave. V tom je to čaro. Napríklad, keď chodíme lepiť plagáty, mnohé z nich dávame dole hlavou. Ľudia sa nad tým pozastavujú. A presne o to nám ide. Chceme, aby sa o nás hovorilo. Do našich akcií sa snažíme vnášať humor cez vtipný marketing. A asi nám to ide dobre, lebo účasť sa pohybuje od 1200 do 1700 účastníkov. Veríme, že toto číslo sa bude len zvyšovať.

"Mnoho DJs možno odsudzuje hrania v kultúrnych domoch a považuje ich za niečo podradné, no ja ich na Orave naopak považujem za superské. Ľudia často cestujú za mnou na akciu stovky kilometrov a som rád, že som teraz mohol pricestovať ja za nimi. Atmosféra bola fakt MEGA. Nie nadarmo sa hovorí "na Orave dobre, na Orave zdravo". Užil som si to od začiatku až do konca!" (DJ Mairee)

Na diskotéky začína chodiť čoraz viac ľudí z celého Slovenska. Čo myslíte, čo je pre nich najväčším lákadlom?

Rudy, Tóno: Snažíme sa byť iní ako ostatní. Na našich zábavách panuje priateľská atmosféra. To je podľa nás dôvod, prečo sa ľudia kvôli nej tak radi do Lesnej vracajú. Ďalším lákadlom by mohli byť naše súťaže, v ktorých môžu súťažiaci vyhrať kreatívne ceny ako brikety, ponožky, torty alebo získať k drinku mandarínku. Na našich párty sa spoznalo kvantum ľudí, z ktorých sa stali kamaráti. Poznáme aj také prípady, kedy z kamarátstva, ktoré vzniklo na niektorej z našich akcií, vykvitol vzťah. Dokonca niektorí si tu našli svojich životných partnerov, s ktorými majú už rodiny. Sme vďační, že sme im umožnili toto životné stretnutie.
 

Je náročné organizovať takéto párty? Na čo treba v takýchto prípadoch myslieť?

Rudy: Vždy je to pre nás výzva. V prvom rade treba dbať na bezpečnosť ľudí a ich majetku. Oravská Lesná má okolo 3000 obyvateľov a priviesť do obyčajnej dediny 1700 ľudí a zabezpečiť ich bezpečnosť, nie je jednoduché. Pri diskotéke, kde bol hlavným headlinerom DJ Mairee, bolo treba prestúpiť pred obecné zastupiteľstvo, všetko im patrične vysvetliť, ako sme na túto akciu pripravení od požiarnikov, policajtov, vojakov, záchranárov či zvýšenej SBS.

Na obyčajnú dedinskú diskotéku sa vám podarilo dotiahnuť viac ako tisícku návštevníkov z celého Slovenska. Nemali ste strach, keď ste videli stále narastajúci sa počet záujemcov o túto udalosť na Facebooku?

Rudy, Tóno: Strach sme mali, ale to bolo na tom to dobrodružstvo. Diskotéky v Oravskej Lesnej sú dedinské párty, a prilákať sem taký ohromný počet ľudí, je niečo neskutočné. Hneď od začiatku sme si uvedomovali, že takýto obrovský počet nesie so sebou riziká. Verili sme, že nám pomôže aj TEN hore. A viete, čo? Pomohol! Bolo tam omnoho viac vecí, ktoré sa nemuseli vydariť, a vydarili sa nadpriemerne. Mohlo prísť 2000 ľudí, a naopak kvôli vyššiemu stupnému ich mohlo prísť len 800. Napokon však prišlo 1700 ľudí. Je to taký obrovský počet, že by sa mohla vytvoriť nová dedina s názvom "Nová Lesná". Prvýkrát sme v celej našej histórii použili double stage a LED vizuály, čo sa nám osvedčilo. DJ Venca a DJ Buggy priniesli so sebou okrem brutálnych setov, aj neskutočne dobrú náladu. Sám DJ Mairee povedal o našom osvetlení, že také nemajú ani v niektorých veľkých kluboch.
 

Zdroj foto: archív Partie mladých

Prečo ste si vybrali za headlinera práve DJ Mairee? Čo všetko ste museli urobiť, aby prišiel na Oravu?

Rudy: DJ Mairee je medzi slovenskými dídžejmi ako Rolls-Royce medzi autami. Dva roky sme sa snažili, aby prišiel aj na Oravu. No a po dvoch rokoch to konečne vyšlo. Stojí za tým množstvo úsilia, správ, veľa videí. Avšak hlavný dôvod, prečo DJ Mairee prišiel napokon aj do Lesnej, sú všetci naši návštevníci. To oni dokázali preniesť atmosféru z našich akcií do videí. Ukázali, že naše zábavy sú originálne, zábavné a priateľské. A to bolo v tomto prípade kľúčové, pretože DJ Mairee pochopil, že toto nie je len obyčajná dedinská diskotéka. Toto je diskotéka v Oravskej Lesnej.

Aké udalosti ešte organizujete počas roka v Oravskej Lesnej?

Tóno: Približne každý mesiac sa snažíme zorganizovať nejakú akciu, do roka je ich tak okolo osem. Keď to porovnáme s našimi začiatkami, Partia mladých aktuálne robí viac kultúrnych ako športových aktivít. Počas roka sa môžete zúčastniť nášho športového dňa alebo nočného behu našou obcou - ALUKO Night Run. Tento rok bol jeho prvý ročník a zúčastnilo sa ho 650 bežcov. Z kultúrnych podujatí patrí medzi najznámejšie Hana Fest, ktorý organizujeme v lete počas augustových slávností. Je to dvojdňový festival plný skvelej hudby a príjemnej rodinnej atmosféry. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť spomenúť ešte aj maškarný ples, ktorý organizujeme počas fašiangov.Od tradičných oldies alebo electro zábav organizujeme aj labyrint párty prípadne tematické dopravné či paštekové párty. Skôr, ako na žáner hudby, kladieme dôraz na zážitky. Ide nám o to, aby ľudia mali dobrý pocit a mohli by sme sa spoločne stretnúť v čo najväčšom počte.
 

Čo vás čaká najbližšie?

Rudy: Najbližšie budeme organizovať Štefanskú diskotéku, kde bude hlavným headlinerom Milan Lieskovský. No a na leto chystáme niečo veľké. Bude to niečo, s čím sa Lesná opäť ešte nestretla. Už teraz však vieme, že tým prekonáme aj poslednú akciu.


Mohlo by vás zaujímať

Najväčšia databáza starostlivo vyberaných zážitkov na Orave